• Christian Pleijel

Vardagsläsning

I går var det vardag igen efter de stora helgerna. Jag förberedde mig genom att läsa delar av ”Dricksvatten – vårt viktigaste livsmedel”.


Författaren Anders Nordström har utbildat hundratals om inte tusentals av våra miljöingenjörer. Han är en omtyckt, besjälad, varmhjärtad lärare med ett kallt klart huvud. Detta är en lärobok, mycket pedagogiskt upplagd med introduktion till dricksvatten globalt, EU:s ramdirektiv, vattnet på vår planet, vattenförsörjningshistorik, vattenhushållning, regler och vattenkvalitet.


Det är en mycket praktisk bok men så är också Anders Nordström en mycket praktisk person. Det här är boken man ska ha i benfickan när man är i fält – om man nu inte kan ha Anders i benfickan som jag hade då jag gjorde fältstudier på de åtta små öarna Tilos och Ithaka i Grekland, Vis och Lastovo i Kroatien, Sein och Houat i Frankrike, samt Cape Clear och Inisheer på Irland. Jag hade boken med mig (den är mycket tummad) men jag hade också förmånen att ha Anders som handledare, att få ringa honom nästan dagligen.


Vare sig du är en fastighetsägare med ansvar för din egen hälsa och det vatten du dricker, eller en myndighetsperson med ansvar för det vatten tusentals människor använder, tror jag du ska skaffa ett ex av denna bok. Jag vet att böcker är omoderna men ingen sajt kan ge dig den samlade, opartiska, vederhäftiga, överblickbara kunskap om dricksvatten som den här boken ger. Ha den i bokhyllan men se till att den sticker ut lite. Ha den i fickan när du reser i skärgården och i världen. Läs den, läs i den.


Senaste inlägg

Visa alla

Seminarium 9 november på KTH

Under två år har KTH, Värmdö kommun, Skärgårdsstiftelsen, och Ecoloop AB samarbetat i ett innovationsprojekt med finansiering från Vinnova. Syftet har varit att testa hur olika slags aktörer kan nå ef