• Christian Pleijel

Prata med varandra


Mats Johansson och jag har varit på Norra Stavsudda i två dagar. Vi har druckit vatten, lyft på brunnslock, frågat, frågat och frågat. Vi har lyssnat och luktat, provat och pratat, mätt och mött. Vi har träffat över femtio personer, samlat in tjugofyra vattenprover och inspekterat tolv fastigheter vars ägare har uttryckt intresse för att lösa problem tillsammans, på olika vis.


Det som nu sker på ön är viktigt. I skärgården har man satsat på mobilnät. bredband, solceller och energi – men småskaligt vatten och avlopp saknar stöd och drivkrafter. Många väljer då billiga, enskilda lösningar. Vi tror att lösningarna blir mer långsiktiga, billigare för var och en, och bättre för miljön, om man går ihop, några stycken.

De som bor på Stavsudda är en rolig samling människor, mycket tajtare än vad vi i början trodde eftersom alla har privata brunnar och enskilda avlopp. Om vi talar om social ingenjörskonst, har vi nu förstått att det finns goda förutsättningar för fortsatt dialog och samverkan för att finna gemensamma lösningar.

Mats och jag återkommer snart med svar på vattenanalyserna, med en uppdatering av Sheryls rapport, samt med iakttagelser, idéer och inspel till fortsatt utveckling av livet som öbo på denna vackra ö.

Under tiden vill vi gärna att öborna pratar skit med varandra.