• Christian Pleijel

Han valde ett jobb han älskar

Uppdaterat: 24 aug 2020

Per Högselius är en fantastisk person, professor vid avdelningen för historiska studier vid KTH i Stockholm där vår Pelago-kollega David Nilsson också arbetar – eller vad man ska kalla det när man likt Per studerar studerar astronomi, teknisk fysik, historia, litteratur och språk, forskar på energi, mineraler, skogar och hav, järnvägar och resande – alltid i relation till mänskliga öden. Han tycks ha följt Konfucius råd: ”Välj ett jobb som du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en enda dag i hela ditt liv.”


Nu har han skrivit en understreckare i SvD med titeln ”Världshavens framtid är människans”. I slutet skriver han att världshavets tillstånd förändras från dag till dag, ”så snabbt att det verkligen är en fantastisk tid att vara forskare, och en fruktansvärd tid att vara medborgare”, som en oceanograf uttryckt saken.


Vi i Pelago älskar också vårt jobb, våra objekt Sandön och Möja skärgård, och våra objekt: öborna, deras vatten och avlopp. Östersjön må vara avsnört i Öresund men sitter ändå samman med världshaven. Tack Per för din förmåga till framsyn baserad på historisk överblick.